5 dl. grovmel (4 dl.)
8 dl. hvedemel (6 dl.)
3 tsk. havsalt (2 tsk.)
8 g. gær (5 g.)
evt. kerner efter eget valg
Opskriften er til en oval gryde på 31 cm. på 6,3 l. (tallene i () er til en gryde på 24 cm, på ca. 4, 3 l.)
- Rør gær og vand sammen.
- Tilsæt salt, mel og kerner og rør rundt med en grydeske. Dejen skal være meget lind og våd.
- Sæt dejen til hævning natten over eller gerne i minimum 12 timer.
- Hæld dejen ud på et bord drysset med rigeligt mel og fold den et par gange.
- Sæt gerne dejen til hævning igen i et par timer i skålen.
- Sæt gryden på en rist i ovnen og tænd på 250°C. Når ovnen og gryden er varm, drysses der mel i bunden af gryden. Brug helst grovmel eller havregryn, som ikke brænder så nemt fast som hvedemel.
- Hæld den linde dej direkte fra skålen og ned i den varme gryde. Dejen syder, når den rammer den varme støbejernsgryde.
- Bag brødet i ovnen i 45 minutter med låget på. Bag derefter brødet i 15 minutter uden låg ved 230 grader for at få den fantastiske, sprøde skorpe. Bruger du en gryde på 24 c. skal brødet ca. bage i 30 minutter med låg ved 250 grader og 15 minutter uden låg ved 230 grader.