Rabarberkompot:
1 kg rabarber
1 tsk stødt kardemomme
2 tsk kanel
1 stk vaniljestang, skrab kornene ud og bland dem med lidt sukker
1 dl hyldeblomst koncentrat
225 g sukker
- Vask rabarberne og skær dem i 1-2 cm stykker og bland dem med sukkeret.
- Kom rabarberne, hyldeblomstsaft, kardemomme, kanel, vaniljekorn og -stang op i gryden og lad det trække i ca. 30 minutter.
- Tænd for kogepladen og lad rabarberne få et hurtigt opkog, hvorefter pladen slukkes, men lad gryden stå på den varme plade og trække i ca 30 minutter.
- Kom kompotten på forkogte og atamon skyllet glas.
- Er super at bruge resten til at komme på yoghurten.
Makroner:
1/2 vaniljestang
125 g. flormelis
125 g. mandelmel, mandler blendet fint i en blender
65 g. æggehvider
20 g. af din yndlingsmarmelade
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud og bland dem med lidt mandelmel.
- Bland vaniljekorn med mandelmel, flormelis og æggehvider i en skål og rør godt.
- Tilsæt marmeladen og rør det til en ensartet masse og kom det i en sprøjtepose.
- Forvarm ovnen på 160 grader varmluft.
- Sprøjt massen igennem en sprøjtepose med en 10 mm-tylle.
- Sprøjt massen ud på en bageplade med bagepapir i små klatter på størelse med en 5-krone og husk at holde lidt afstand mellem dem, da de flader lidt ud.
- Bag dem i ca. 15-20 minutter til de er gennembagt. Lad dem køle helt af på pladen inden du flytter dem.
- Dem der er til overs, opbevares i en lufttætbeholder til kaffen.
21/2 dl. kaffefløde eller halv mælk og halv alm. fløde
1 stang vanilje
3 æggeblommer
25 g. sukker
- Kom fløde eller mælk og fløde i en lille gryde og flæk vaniljestang og skrab kornene fri og kom korn og stang i gryden også. Bring det hele tæt på kogepunktet.
- Pisk æggeblommer med sukker til det er en ensartet masse.
- Hæld lidt af den varme fløde i æggemassen og rør, hvorefter æggemassen kommes i gryden med fløden.
- Lad cremen blive tyk under konstant omrøring over svag varme, til den rammer ca. 85 grader.
- Tag cremen straks af varmen og si og afkøl den, hvorefter den kommes i en lufttætbeholder og opbevares på køl, til den skal bruges.
- Hvis man laver cremen dagen før, bliver den dejlig cremet og tyk.
Anretning:
- Kom først et lag kompot i bunden af glasset, efterfulgt af 2-3 makroner der er let knust, som toppes af med lidt crem. Gentag dette til glasset er næsten fuld.