søndag den 4. december 2011

Madbrød med kartoffelstykker

1 stk. brød

2,1/4 dl. lunkent vand
1 dl. surdej
10 g. havsalt
5 g. gær
200-300 g. kogte kartofler
400-450 g. hvid hvedemel
4 kviste frisk rosenmarin, salvieblade eller timian
evt. 2 spsk. herp de provance
lidt olie
lidt ekstra havsalt


  1. Kom det lunken vand i en skål og rør gæret ud i det.
  2. Tilsæt surdej,  salt, herp de provance og rør inden hvedemelet tilsættes.
  3. Ælt dejen rigtig godt, så den bliver glat og elastisk. 
  4. Lad dejen hæve på køkkenbordet tildækket med et vådt vredet viskestykke i ca. 2 timer.
  5. Kom dejen på køkkenbordet og rulles fladt til en stor rundt cirkel.
  6. Skær ca. 200 g kartofler i skiver og læg dem på den ene halvdel af cirklen og kom lidt rosenmarin ovenpå kartoflerne, dryp lidt olie over og drys med lidt havsalt. Fold den anden halvdel af dejen over kartoflerne, så den ligner en halvmåne, og luk kanterne så den ikke åbner sig under bagningen. 
  7. Lad brødene hæve på en bageplade med bagepapir i ca. 1 time
  8. Bag brødene ved 200 grader i en forvarmet ovn på varmluft i 20-30 minutter og afkøl dem på en bagerist.
Tips. brug evt. fetaterninger eller drænet spinat i stedet for kartofler
Brødet er super godt som madbrød.