Basisopskrift:
1 spsk. olie
400g. risotto ris
2 1/2 dl. lys Vermount eller hvidvin
3 stk. løg finthakket
200g. revet parmasan ost
1 l. fond, gerne med lidt kræftig smag
125g. smør
frisk kværnet peber og lidt havsalt
Fyld: vælg ikke for mangle slags fyld...evt 2-3slags + 1-2 kryderurter
evt.
250g svampe
2-3 dl ærter
10-12 skiver parmaskinke
500g rejer
150g gedeost
100g hakket mandler uden skal
1 bundtfinthakket basilikum
1 bundt fint hakket mynte
eller hvad du lige har lyst til...
- Varm fonden op i en gryde. Varm derefter olien op i en anden gryde, tilsæt løg og sauter dem i ca 4 min.
- Tilsæt derefter ris og skrue op for varmen. Risen tager hurtig farve, så rør heletiden i gryden. Når risen begynder at blive klare i farven, tilsæt Vermount og forsæt med at rør. (Her vil alkoholen forsvinde, men risen vil opsuge den gode smag.)
- Når risen har optaget alt Vermounth så tilsæt den første skefuld (brug en øseske) af en varme fond. Skrue lidt ned for varmen og rør heletiden i gryden, så det ikke brænder på. Så snart risen har opslugt fonden så tilsætte en ny skefuld, indtil der ikke er mere fond og risen er bløde i konsistensen. Risen må gene have lidt "bid" i den. Det tager ca.30 min at røre alt fonden ud i risen.
- Når risen er færdig tages den af varmen, smør og ost tilsættes og udrøres i risen og smag til med salt og peber. Læg nu låg på og lad risen trække i ca 2min. Tilsæt de øvrig ingredienserne du ønsker, hvis du ønsker nogle. Rør nu i ca 2 min og severe straks mens retten der dejlig varm og cremet.
Hvis der ikke er tilsat kød i retten så severe evt. kød ved siden af. Er der tilsat kød til retten så kan det evt. serveres med brød.